Friss topikok

Mozgalom a kelet-európai időzónáért!

2009.10.20. 12:40 edemX

Egy hatalmas mozgalommá duzzadt az a - kezdetben csak szimpla felvetésként induló - kérelem, miszerint a most hétvégén esedékes óraátállítás ne történjen meg és Magyarország a kelet-európai GMT időzónához tartozzon. Ez véleményem szerint azért volna hasznos mert nem kéne már délután 5 órakor villanyt kapcsolni és így többet lehetne spórolni még akkor is, ha reggel picit tovább marad sötét, ugyanis nem mindenki kel fel korán, de este 5 órakor a nagy többség ébren van és nem mindegy, hogy mennyit költünk áramra. oké, hogy most egy órával többet aludhatunk, de ez sovány vigasz. Én is osztom azt a véleményt, miszerint ne állítsuk át az órát egy órával vissza. Ez a téma már nagyon sokszor megérintett, mivel 20 éve minden évben 2szer állítgattam az órát és az első pár évben nem tudtam miért és hülyeségnek tartottam. Rá kellett jönnöm, hogy tényleg az. Régen lehet volt értelme, de mára egyszerűen totál értelmetlen állítgatni. Tehát, ha nem állítanánk most át az órát, az azt jelentené, hogy egy időzónával keletre vándorolunk, csatlakozva többek között Románia, Ukrajna, Görögország és Izrael időzónájához. És ezt ugye nem lehet megcsinálni...sokak szerint. 
DE MEGLEHETNE!!! Jó mondjuk ennek is vannak kezdetben negatívnak tűnő hatásai, de végülis ugyanúgy megszokás kérdése az egész, mint a mostani helyzetnek. Például ha átugranánk síelni Ausztriába, állítgatni kée az óránkat, vagy ha átgyalogolunk a Komáromot Komárnoval összekötő hídon , amint átértünk pörgetni kell egy kört a svejci óránkon. Nem lennénk tehát csodabogarak, ha hirtelen úgy döntenénk, közép-európai idő (Central European Time, CET) helyett inkább az egy órával keletebbre levő zónaidőt, a kelet-európai időt (Eastern European Time, EET) használjuk. Kérdésem az kedves barátaim, megérné-e?

Egészségügyi szempontból egyáltalán nem biztos. Ugyanis nemcsak olyan emberek léteznek Magyarországon, akiknek jó, hogy egy órával később lesz sötét, hanem olyanok is, akiknek rossz, hogy egy órával később lesz világos. Léteznek ún. kronotípusok, melyeket bagolynak és pacsirtának nevez a szakirodalom. A bagoly típusú emberek délután aktívabbak, jobban bírják az éjszakázást, ha a feladatukkal nem végeznek, és hajlamosabbak arra, hogy a bioritmusuk az éjszaka felé tolódjon. A pacsirták ezzel szemben hajnalban kelnek, délelőtt a legaktívabbak, viszont az esti órákban nagyon hamar elfáradnak. Ők azok, akik egy buliból már tízkor hazamennek, akkor is, ha jól érzik magukat (ez igen sok frusztrációt tud okozni egy bulin, mikor egy jó arcnak tartott egyén bemondja, hogy ő fáradt és eltűnik, mint szürke szamár a ködbe). Persze a pacsirták és baglyok rugalmassága egyénenként változó. A Föld lakosságának többsége azonban pacsirta életvitelt folytat.

Az viszont biztos, hogy a "romániai" időzónában élni rosszabb lenne a pacsirtáknak: felkelnének hétkor, és azt látnák, hogy még töksötét van. És a szakértő szerint egy óra eltolás ide vagy oda nem oldana meg semmit, mert sokkal nagyobb gond, hogy eleve fényhiányos, ugyanakkor fényszennyezett környezetben élünk. Szerencsére a civilizációs ártalmakra léteznek civilizációs gyógymódok, mindenekelőtt a fényterápia. Logikus, hogy a fényhiányra több fénybevitel a megoldás, amennyi időt lehet, szabadon kell tölteni. A síelés például kimondottan jó ebből a szempontból, mert a hó sok fényt ver vissza. De ha a fényfürdő természetes úton nem megoldható, már egész olcsón kapható, e célra készült lámpák is segíthetnek. Bár Spanyolország példája azt mutatja, hogy az időzónaváltás nem a legmegfelelőbb megoldás a szezonális lelki bajokra. A spanyol órák ugyanis CET szerinti időt mutatnak, holott az ország a UTC zónájában terül el – a szomszédos Portugáliában UTC-t is mérnek (most éppen). Viszont a két ország gyakorlatilag azonos ritmusban él. Portugáliában fél kilenckor kezdődik a tanítás, Spanyolországban fél tízkor. A munkaidő Portugáliában többnyire délután ötig tart, a spanyoloknál délután hatig. És így tovább. Lehet, hogy egy zónaváltás nálunk sem oldana meg semmit, és akik most az öt órai sötétedés miatt nyígnak, hamarosan azért sírnának, hogy már délután hatkor sötét van.

Ki tudja ezt már...

2 komment

Címkék: óra bagoly pacsirta átállítás időzóna

A bejegyzés trackback címe:

https://wuvii.blog.hu/api/trackback/id/tr471462865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edemX 2009.10.21. 12:38:38

Várom a kommentjeiteket!

RAP7D 2009.11.03. 19:59:17

A cet sokkal menőbb mint a nyomorék eet
süti beállítások módosítása